Ett nytt svart vinbär, Ribes Nigrum BALSAGÅRD MARTIN®E (’SLUBGD3001’) är en tidig sort som ger rikligt med förhållandevis söta, milda bär. Sorten är förädlad på SLU, Balsgård och är motståndskraftig mot både vinbärsgallkvalster, bladfallsjuka och bladfläcksjuka. Zon 1-5.

Ribes nigrum BALSGÅRD MARTIN E

Två nya Grönt Kulturarvsmärkta rosor är taggtrådsrosen, Rosa × pteragonis ’Kärnan’ och spinosissima-rosen, Rosa (Spinosissima-Gruppen) ’Dala Floda’.

’Kärnan’ är en storvuxen buskros med enkla, vita blommor och iögonfallande stora, vingade, röda taggar. Höjd och bredd ca 2,5 m. Zon 1-6. ’Dala Floda’ är en mycket
härdig, lågväxande buskros med tätt växtsätt. Den blommar rikligt med fyllda, bollformade till skålformade, vita, doftande blommor i juni. Höjd 0,6-1,2 m,ofta bredare. Zon 1-7.

Hydrangea macrophylla ECLIPSE® (’Bailmacseven’PBR)

Hortensior kan vi inte få nog av för det kommer alltjämt ut fler spännande sorter på marknaden. Men så ger de ju de ju också ”mycket pang för pengarna” i trädgården. Hydrangea macrophylla ECLIPSE® (’Bailmacseven’PBR) är en sort som sticker ut. Den har ett mörkt purpursvart bladverk och behåller sin mörka färg hela säsongen. Blommar i juli-september på fjolårsved och årsskott med varmrosa, bollformade blomställningar. Sorten kommer från Bailey Nurseries, USA och ingår i serien First Editions®. Höjd och bredd 1-1,5 m Zon 1-3.

Foto vinbär:
E-planta, foto rosor: POM