Grönare stadsrum och stråk för människan, klimatet, biodiversiteten, hälsan och estetiken, det var temat på årets konferens av ”Publika parker och [grönare] stadsrum 2023”. Evenemanget hölls i Malmö på Slagthuset och det var många både svenska och internationella föreläsare närvarande. Vi från Planter ställde ut och träffade branschkollegor och andra deltagare från konferensen.

Vi träffade personal från bland annat Helsingborg, Jönköping och Kungsbacka kommun och fick möjlighet att visa vårt digitala projektverktyg och berätta om fördelarna med Planter.

Publika parker och [grönare] stadsrum

Publika parker och [grönare] stadsrum

 

En av föreläsarna var Andreas Kipar, arkitekt, landskapsarkitekt och stadsplanerare för den internationella landskapsarkitektstudion LAND, med kontor i Tyskland, Italien och Schweiz. Andreas Kipar har examen i landskapsarkitektur vid GHS-universitetet i Essen och i arkitektur och stadsplanering vid Politecnico i Milano, där han även har undervisat i Public Space Design sedan 2009. Han föreläser vid ett antal universitet, bland annat Neapel, Dresden, Venedig, Zürich, Versailles och Dortmund.

Andreas Kipar är upphovsmannen bakom modellen ”Raggi Verdi” i Milano, som kopplar samman olika områden i staden och gynnar en ”långsammare” rörlighet från centrum till förorterna. Denna modell, som är internationellt erkänd som banbrytande inom grön stadsplanering, har även haft efterföljande tillämpningar i bland annat Essen, Europas miljöhuvudstad 2017. Andreas Kipar har uppdraget att utarbeta urbana och stadsnära grönplaner i ett antal städer, inklusive Milano, Cagliari, Piacenza, Reggio Emilia och Essen, och att utveckla den strategiska planeringen i Ruhrbassängen, på Karstplatån, i Langhe, vid Gardasjön och på olika italienska öar.

Länk till webbsida