Det finns prydnadsväxter som är ätbara, det gäller bara att känna till vilka det är.  Vår kollega Jenny Nilsson föreläste under mässan Elmia Garden 2022 i ämnet. Här kan du se den i sin helhet. Seminariet heter ”Ovanligt ätbart – Vilka prydnadsväxter går att äta?”

Jenny använder Planter som utgångspunkt och söker via kategorin ”Ätlig”, som ger alla växter som går att äta men som inte alltid är så goda. Kategorin innehåller inte bara frukt och bär utan även andra växter så som ätliga skott, blad och rotdelar. Det Jenny gillar bäst är skotten för de kan man äta och oftast är de goda. Hon föreslår t.ex. humle som är goda att äta på våren som kan användas till mer än att tillverka öl.

En annan växt som omnämns är Aralia cordata,salladsaralia, en udda växt som går bra att äta men som även är dekorativ. En annan växt som också går att äta är liljor, vars rotdelar med fördel kan ätas. Även skotten på en lilja går också fint att inmundiga. Lyssna på seminariet för att ta del av fler fina förslag på ätbara växter.

Se hela seminariet här: