Hyacint – lika vacker till jul som till våren!

Så här i adventstider är vi många som njuter av de drivna hyacinternas rikliga blomning och ljuvliga doft. Men hyacinten är inte bara en julens blomma, den är också ett en fantastisk vårblommande lökväxt för rabatt och urnor. Hyacinten är lättodlad och trivs i sol-halvskugga på måttligt näringsrik, väldränerad jord. Fin att kombinera med till exempel penséer, balkansippor, narcisser, pärlhyacinter och tulpaner.

Hyacinthus orientalis, hyacint, är ursprungligen hemmahörande i de västra och centrala delarna av Asien. Där växer den på steniga, kalkrika sluttningar och klippor på upp till 2600 meters höjd. Den rena arten odlas inte som trädgårdsväxt utan det är förädlade, färgstarka sorter. Hyacinter har odlats i Europa sedan 1500-talet. Under 1600- och 1700-talet var hyacinten oerhört eftertraktad och priserna sköt i höjden. En enda lök av någon fylld exklusiv sort kunde kosta flera tusen kronor. Under 1800-talet sjönk dock priserna kraftigt.

Tips! Släng inte hyacinterna efter julen, spara dem svalt och mörkt och plantera ut när tjälen släppt. De kommer inte blomma till våren men förhoppningsvis nästkommande vår.

Sorter på bild: ’Fondant’ – rosa, ’Gipsy Queen’- aprikos/laxrosa, ’Purple Sensation’- lila, ’City of Haarlem’ – ljusgul