I dag inleds FNs konferens om biologisk mångfald. Det är lätt att tro att detta är något som berör ”andra”, men både du och jag kan göra mycket för en rikare biologisk mångfald.

Idag tipsar vi om Livfulla Trädgårdars både vackra och inspirerande skrift om 14 enkla sätt att gynna biologisk mångfald i trädgårdar.

Enligt SLU – Sveriges lantbruksuniversitet finns det drygt 2,6 miljoner trädgårdar i Sverige, och än fler balkonger. Dessa utgör en stor potential för att främja den biologiska mångfalden.

Här är 14 enkla tips från den fina skriften som Livfulla trädgårdar har tagit fram.

14 enkla sätt att gynna biologisk mångfald -Livfulla trädgårdar

Några förslag från skriften:

– Välj rätt växt till rätt plats. Det ger en lättskött rabatt som kräver minsta möjliga skötsel. Dessutom blir soldyrkande växter gängliga och trista i skuggan och skuggväxternas blad bränns sönder om de placeras i direkt solsken.

– Plantera träd! De skänker skugga och absorberar värme under heta sommardagar. För den biologiska mångfalden är de superviktiga då de ger skydd, mat och husrum till tusentals olika insekter, men även fåglar, ekorrar etc. På våren är blommande träd en oersättlig källa till mat för pollinerare

– Älska dina daggmaskar – Allt trädgårdsliv börjar i jorden och för att få bra jord ska du göra daggmasken till din bästa vän. Ett enkelt sätt att bjuda in till vänskap är att mata dem med nedfallna löv. Lägg ett tjockt lager (10-20 cm) löv i rabatterna och låt ligga över vintern. Maskarna kommer genast sätta igång att smaska i sig löven och som tack bajsa ut utomordentligt näringsrik jord sk. hummus. Processen kan fortsätta långt in under vintern då lövtäcket isolerar och håller kylan borta.