Förförisk blomning och frodig grönska
Uppslukad av sommarens förföriska blomning och frodiga bladverk är det lätt att glömma att en trädgård eller anläggning ska vara intressant och vacker även under höst och vinter.
Ställ dig därför gärna frågorna:
– Har jag några vintergröna växter som kan skapa en grön stomme vintertid?
– Har jag några växter med sprakande höstfärg eller dekorativa frukter?
– Finns det några perenner med vackra vinterståndare?
– Har några av träden eller buskarna spännande bark eller grenfärg?
Kanske kan du inte få med alla dessa karaktärer i din plantering men med några kan planteringen bli minst lika intressant under höst och vinter som den är om sommaren.
I denna artikel presenteras växter med spännande bark- eller grenfärg, dekorativ barkstruktur eller grenform, samt tips om val av placering och skötsel för att framhäva deras skönhet.
Träd och buskträd med intressant bark
Glanskörsbäret, Prunus serrula, är för många ett förstahandsval när man talar om spännande bark. Glanskörsbäret är ett mindre träd för park och trädgård som kännetecknas av sin glänsande, flagnande, mahognybruna till vinröda bark. När solen lyser genom barkflagorna så ser trädet nästan ut att glöda. Bladen är smalt lansettlika, mörkgröna och ger en sirlig grönska sommartid. Glanskörsbäret trivs på näringsrik, väldränerad jord i sol-halvskugga. Välj om möjligt flerstammiga exemplar då de ger mer vacker bark att beskåda.
En annan art i Prunus-släktet med vacker barkfärg är näverhägg, Prunus maackii. Näverhäggen är ett medelstort träd med bred kägelformad krona. Artens främsta prydnadsvärde är den släta, avflagnande, vackert glänsande, gulbruna barken. Bladverket är friskt ljusgrönt. Näverhäggen är anpassad för kallt klimat och blir vackrast i kallare delar av landet. I södra Sverige fäller den sina blad i september och blir kal tidig.
I släktet Prunus finns flera arter med vackert flagnande bark. Till vänster: Prunus maackii, till höger Prunus serrula.
Kopparlönn, Acer griseum, är ett exklusivt mindre träd för park och trädgård som de flesta trånar efter. Trädet är vackert året om tack vare sin speciella, flagnande, kopparfärgade bark. Bladverket är friskt grönt och får en vacker rödorange höstfärg. Arten är långsamväxande och därför lite dyr i inköp. Kopparlönnen trivs i sol-halvskugga på väldränerad, mullrik jord. Även här är det bra att välja flerstammiga exemplar för att få så många dekorativa stammar som möjligt!
Bland lönnarna hittar vi även amerikansk strimlönn, Acer pensylvanicum och den snarlika arten manchurisk strimlönn, Acer tegmentosum. Båda är dekorativa buskträd med vackert vitstrimmig bark. Den manchuriska strimlönnen anses av vissa vara friskare och härdigare än den amerikanska strimlönnen. Planteras med fördel i befintliga parkmiljöer och woodland som kan erbjuda en sval och skyddad växtplats.
Bland lönnarna finns flera arter ned attraktiv bark. Till vänster Acer tegmentosum, till höger Acer griseum.
Himalayabjörk, Betula utilis ssp. jacquemontii ‘Doorenbos’, är en attraktiv mindre björk för landets södra delar. På vintern lyser himalayabjörken upp vilken miljö som helst med sina vita stammar och grenverk. Sommartid utgör de vita stammarna en vacker kontrast till det mörkgröna bladverket. Arten trivs på de flesta normala, väldränerade jordar. Himalayabjörken är dock något mer krävande än våra inhemska björkar när det gäller markfukt och näring. Finast utveckling får den i soligt läge, även om den klarar lättare skugga.
Andra intressanta björkar är svartbjörken, Betula nigra ’Little King’ och kopparbjörken, Betula utilis ssp albosinensis. Svartbjörk ’Little King’ är en vacker flerstammig buskform av björk som kan användas i park och trädgård där utrymmet är begränsat. Den blekt laxrosa till rödbruna barken flagnar redan i tidig ålder och visar en ljusare innerbark med kanelbruna lenticeller. Bladverket är mörkgrönt och får på hösten en fin gul färg. Kopparbjörk är ett medelstort träd som karakteriseras av sina rosa till kopparfärgade stammar vars näver som flagnar. Arten har samma ståndortkrav som himalayabjörk.
Kamouflagemönstrad bark
Japansk konvaljbuske, Clethra barbinervis, är ett buskträd som man inte stöter på så ofta men som har många kvaliteter. Arten får flera genomgående stammar och lätt överhängande grenar. Barken på äldre plantor flagnar och får ett kamouflageliknande mönster i kanelbrunt, skiffergrått och rosa. Arten blommar på sensommaren med små, cremevita, doftande blommor i långa, hängande klasar. Sorten GREAT STAR® (‘Minbarb’) är en härdig, relativt låg sort som får vackra höstfärger i rött och orange.
Önskas ett karaktärsfullt, stort träd är platan, Platanus × hispanica, är ett förstklassigt val i de mest gynnsamma delarna av landet. Barken är dramatiskt avflagnande och spricker upp i tunna, oregelbundna plattor. Bladen är livligt gröna och lönnlika. Platan kan användas som alléträd, på torg, i parker och i större trädgårdar och tål både värme, torka, förorenad luft och hård beskärning.
Barrväxter
Barrväxterna bidrar inte bara med grönska året om, det finns även de som har intressant bark. En favorit är den kinesiska sekvojan, Metasequoia glyptostroboides, vars bark är vackert kanelbrun till rostbrun och strimmig. Barrverket är skirt och relativt ljusgenomsläpplig. Som äldre kan stammarna få spännande former och håligheter. Den kinesiska sekvojan är ett vackert solitärträd för parker och riktigt stora trädgårdar.
Korneller ger färg i vinterrabatten
Bland kornellerna finns en uppsjö sorter av rysk kornell (Cornus alba), videkornell (Cornus sericea) och skogskornell (Cornus sanguinea) som alla har ett färggrant grenverk vintertid. Bäst färg har de nya grenarna. Beskär hårt tidigt på våren med några års mellanrum så bildas fler nya, färggranna skott. Gemensamt för dessa korneller är att de är lättodlade och anspråkslösa buskar som kan växa i de flesta jordar så länge det inte är alltför torrt eller magert. Flera av sorterna klarar sig upp till zon 7.
Två nyare sorter av rysk kornell är Cornus alba BATON ROUGE® (‘Minbat’PBR) och Cornus alba NEON BURST (‘ByBoughen’PBR). Båda har ett kompakt rundat växtsätt och vackert lysande röda grenar vintertid. BATON ROUGE har ett grönt bladverk som på hösten färgas rött. NEON BURST har fräscht gröngula blad som håller färgen även i stark sol. På hösten får bladverket sprakande höstfärger i lila, rött och gulorange.
Andra bra rödgreniga sorter av rysk kornell är ‘Elegantissima’, ‘Gouchaultii’ och IVORY HALO (‘Bailhalo’PBR). En sort som utmärker sig lite extra är ’Kesselringii’ som har dramatiskt purpursvarta skott vintertid. Bland skogskornellerna finns sorten, Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ där basen och nedre delen av grenen är gul medan toppen är läckert orangeröd. Skotten hos denna sort kan dock lätt skadas av sen vårfrost. Bland videkornellerna finns den E-märkta sorten Cornus sericea ‘Farba’ E som har mörkröda grenar och bladverk med röd höstfärg. Sorten är mycket vital och frisk och är ett bra alternativ till C. alba ’Sibirica’ som haft problem med grendöd i vissa delar av landet.
Bland kornellerna finns många sorter med färggrant grenverk. Från vänster: Cornus alba BATON ROUGE, Cornus alba ’Kesselringii’, Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’
Schyssta grenar
Även grenformer skapar spänning och blickfång vintertid. Ormhassel, Corylus avellana ‘Contorta’, karaktäriseras av sina starkt skruvade grenar och är antagligen den vanligaste och mest uppskattade busken med vridna eller skruvade grenar. Grenarna är även populära att använda som dekoration i arrangemang och inredning. Mest effektfullt är grenverket när busken är avlövad men de gröna, krusiga utslagna bladen är också dekorativa. Med tiden får ormhasseln en rund, skärmlik krona och hängande grenar. För den som gillar rödbladigt finns sorten ‘Red Majestic’ vars nyutslagna blad är purpurröda. Tänk på att sorterna ofta ympas på den rena arten. Rotskott kan förekomma och bör avlägsnas direkt, annars dröjer det inte länge innan den betydligt mer starkväxande vanliga hasseln tar över.
Vingbenved, Euonymus alatus¸ är en buske som odlas för sitt karaktärsfulla grenverk och sin intensiva röda höstfärg. Grenverket är uppbyggt av tydliga, horisontella grenvåningar och grenarna har dekorativa korklister. Vingbenved trivs i sol-halvskugga och utvecklas bäst på fuktig, näringsrik, mullrik jord men klarar de flesta odlade jordar med normal fuktighet. Önskas en mindre variant, välj Euonymus alatus ’Compactus’.
Placering
Under höst och vinter rör man sig i regel inte i trädgården på samma sätt som på sommaren. Vissa delar kanske inte besöks alls. Har du ett träd med intressant bark är det därför viktigt att placera det på en plats du ser ofta under vinter. Bra platser är vid entrén, intill uppfarten eller i blickfånget utanför köksfönstret. Om möjligt placeras trädet i söderläge så att solen kan belysa barken vintertid. Med en städsegrön häck eller städsegrönt buskage i bakgrunden kan en vacker bark eller stam framhävas ytterligare.
Träd och buskar med dekorativa vaxlager på stam och grenar, till exempel strimmlönnar, bör placeras så att de skyddas från beröring. Annars är det lätt hänt att det vackra vaxlagret försvinner.
Skötsel
Plötsligt är björkens vackra, vita bark smutsgrön. Detta beror på att luftföroreningar och hög luftfuktighet påverkar tillväxten av alger och mossa på stammen. För att få bort alger och mossa går det att borsta eller tvätta barken med en svamp och vatten. Trädet tar ingen skada av att du skrubbar eller borstar det försiktigt. Träd och buskar med dekorativa vaxlager på grenarna bör man dock vara försiktigare med då det tar tid innan vaxet återkommer.
Artikeln är publicerad i samarbete med Gröna trender.