I Skåne är det meteorologisk vår och de första vårblommorna ger oss föraningar om värme och grönska. Först ut är vintergäck, snödroppar, krokus och tussilago.
Blåsippan, Hepatica nobilis, kommer vanligen först i april men i gynnsamma lägen kan de dyka upp redan nu. Blomman är vanligen blå men det förekommer även lilaröda, rosa och vita former. Sällsynt förekommer även dubbla blommor. Artnamnet nobilis är latin och betyder ädel.
Blomknopparna bildas året innan de ska blomma och så snart marken värms upp av vårsolen är de redo att slå ut. Efter blomning böjer blåsippan sina blomskaft mot marken. Då kan myror hämta frukterna som är försedda med köttiga bihang som myrorna gärna äter. På så sätt sprids fröna. Fjolårsbladen är vintergröna men vissnar bort på våren. Nya blad kommer när blomningen är över.
Blåsippan är en brynväxt som går utmärkt att odla. Den trivs på platser med sol under våren och halvskugga till skugga sommartid t.ex. under lövfällande träd och buskar. Jorden ska vara väldränerad, lätt fuktig, gärna kalkrik och humusrik. God tillgång på markfukt är speciellt viktigt på våren.
Blåsippan är fridlyst i hela Sverige men har olika strikta regler i beroende på län.